Yoga

Bildet er tatt på Fønix hvor jeg har rolig yoga (Hatha/Yin) hver søndag klokka 18.10, og easy yin yoga kl. 19.15. Morgenyoga (hatha yoga) tirsdager kl. 09.00 og easy yin yoga hver onsdag kveld.

Vår 2024 vil jeg avholde Yin Yoga kurs som går over 6 uker. Er dette interessant så send meg en melding på 48496326 for datoer eller informasjon om kurset. Passer for alle, men hvis du har smerter i knær fra før så snakk litt med meg om dette før oppstart da du trenger modifisere noe mer.

 

Hva er Yin yoga og hva er fordelene med Yin yoga?

Yin yoga er en passiv og rolig form for yoga. Yin Yoga er praktisert for bedre helse, velvære, mer fleksibilitet og mer bevegelse i de dypere lagene av vår fysiske kropp, som igjen øker energiflyten i vår energetiske kropp.

Yin Yoga kan også gi oss et introspektivt og meditativt sinn. Forskjellen på annen yoga som ashtanga & vinyasa yoga kontra Yin yoga, til tross for at disse typene yoga ofte har samme intensjon som yin yoga er at posisjonene i Yin yoga holdes i lengre tid. I annen yoga holdes gjerne posisjoner i 1 til 10 sekunder, mens i Yin yoga holdes posisjonene i 3-10 minutter for å nå de dypere lagene som bindevevet i kroppen. I mine kurs holder vi posisjonene fra 1-5 minutter, avhengig av hvilken posisjon. 

Kursene mine passer for alle, da det vil vises modifikasjoner om det er nødvendig.

De dypere lagene i kroppen som Yin yoga har som mål å treffe er sener, leddbånd, bindevev og fascia som er den tynne hinnen som omringer muskler og alle organer i kroppen. Ved å holde yoga asana i lengre tid sammen med props (utstyr), breathwork (pusteøvelser) og intensjon skaper en helende praksis som kan være styrkende for både kropp og sinn. Ved første inntrykk kan Yin yoga virke for passivt og lite utfordrende, men faktisk så kan det å holde posisjoner i lengre tid være ganske utfordrende både for kropp og sinn. Og selv om man ikke anstrenger musklene mye i Yin yoga så utfordrer man kroppen sin til grensen hver gang.

Fordelene med Yin Yoga

Her er noen av fordelene med Yin Yoga

  • Forbedrer sirkulasjonen
  • Forbedrer fleksibiliteten
  • Roer ned og balanserer kropp og sinn
  • Reduserer stress og angst
  • Hjelper fascia og slippe: Mer elastisitet
  • Oppfordrer til dypere pust
  • Forbedrer leddmobilitet
  • Bringer balanse til indre organer gjennom meridianene

 

Moderne livsstil med mindre bevegelse fordi vi kjører mer bil istedenfor å gå, vi sitter mange timer foran pc`n kan føre til å leddvæsken inne i leddene våre blir mindre og mindre effektiv for å smøre leddene. Yin Yoga praksis tar sikte på å forsiktig legge press på leddene, noe som fører til revitalisering og fornyelse av disse leddvæskene. Leddbånd i kroppen vår sørger for at leddene våre ikke går ut av posisjon, men kan stivne med alderen. Og selv om leddbåndene våre er ganske stive i seg selv så vil vi i yin yoga strekke leddbåndene ved å holde posisjoner i lengre tid av gangen. Ved å holde leddbånd fleksible kan vi forbedre generell fleksibilitet i hele kroppen. 

Senene våre er de som kobler muskler til beinet, og disse kan bli svært stive ved mye Yang trening og bevegelse. De blir sterkere og kortere. 

Yin yoga strekker forsiktig senene slik at bevegeligheten vår blir større. Også fascia vil bli strukket i yin yoga og stimulerer til økt nærings-flyt i disse vevene som vil øke vår overalt følelse av velvære. 

Til slutt oppfordrer yin yoga oss til å praktisere introspektiv og meditativ tilstedeværelse, som noen sier er der hvor den sanne yogaen skjer. Ved å holde posisjoner i lengre tid kan vi ta dype pust og guide sinnet til ro og til en meditativ tilstand noe som vil roe ned nervesystemet og gi tilgang til den dype indre fred. Her finner vi stillhet og fred, og gir kroppen, sinnet og hjertet mulighet for restitusjon.

Prinsippene i Yin yoga.

  1. Find your edge – Gå til punktet for motstand og hold, se innover – vent
  2. Gi kroppen tid til å åpne opp og gi slipp til sin tid
  3. Lytt til kroppen
  4. Respekter kroppens grenser
  5. Pause og bli bevisst på hvordan du føler deg og hvordan det kjennes i kroppen
  6. Vent på feedback
  7. Gå dypere hvis mulig