Nyttårsgave fra meg: Her er den egentlige årsaken til at du ikke klarer å gå ned i vekt (Og bli der)- Perspektiv

Ok, denne overskriften har du sett på tusenvis av magasiner, nettsteder og aviser. Jeg har som deg lest dem, mange av dem. I flere år… Jeg har hele livet vært opptatt av å være slank, se bra ut osv. I tillegg er jeg ekstremt nysgjerrig og vil vite alt. Lurer jeg på noe så finner jeg ut av det. «Frøken google» – That’s me.

Jeg har prøvd mange dietter:

Sultedietten: Funket veldig bra faktisk, raste ned i vekt med denne, men hadde jeg det bra med meg selv? Overhodet IKKE!

Lavkarbodietten: Kuttet ut det meste av karbohydrater, øste på med fett i alle former og fasonger. Gikk rundt som en svimmel høne som nektet meg selv alt det jeg hadde lyst på, hadde det mer eller mindre helt jævlig og gikk IKKE ned i vekt.

Fitness-diett(er): Veie maten, 4-6 måltider om dagen. Mye proteiner, lite fett og litt lavere på karbohydrater enn «normalt». Mye trening, konstant kcal underskudd. Hadde det ganske bra, gikk ned i vekt og trivdes til dels. Men tok meg selv i å bare tenke på «spisedagen» som kom, hva jeg skulle spise når alt var tillat i dette spisevinduet. Overspiste da gjerne på alt jeg hadde nektet meg i ukedagene på denne dagen. Jeg hadde flere sprekker hele tiden som gav dårlig samvittighet, følelsen av å være svak, ikke takle å gå på diett, noe som selvfølgelig ikke er bra alt i alt.

Jeg har nå kommet til bunns i hva, hvordan og hvorfor det er så vanskelig å gå ned i vekt og bli der, og det er en glede for meg å dele dette med dere. Først vil jeg bare stille ett spørsmål: Har du lest i noen av disse nevnte overskriftene at for å bli slank så må du tenke som en slank person?

Sitat fra vektklubb.no: «Det er ikke sant at overvektige mennesker er svakere, har dårligere viljestyrke eller større matlyst enn andre». Dette er sant, tro meg. Så først gi helt opp tanken i denne beskrivelsen om deg selv.

Jeg la på meg 3 kg i høst etter jeg kuttet dietten jeg gikk på, og det er helt ok at jeg har gjort det. Men vet dere hva jeg har gjort nå i jula? I jula nå hvor det meste handler om god mat, selskaper, kaker, godteri osv? Jeg har gått ned 1 kg. Hvordan er det mulig da?

Jo fordi jeg kom til bunns i alt dette som handler om vektnedgang. Og her er innsikten:

Grunn til at du har overflødig fett på kroppen er fordi kroppen din tror at den må beskytte seg. Tenk på denne setningen litt, la det synke inn.

Og nå kan du tenke mange hundre år tilbake i tid. Før Rimi, Kiwi og Rema 1000 og mat tilgjengelig overalt. Er det smart for kroppen din å samle på fett når vinterhalvåret nærmer eller det er dårlige tider? Svaret er jo ja, det handler om overlevelse. Men nå som vi er født inn ett samfunn med mat overalt, så hvorfor tror kroppen din at den må beskytte seg nå? Det er det bare du selv som vet, men jeg kan gi noen mulige årsaker som kanskje kan være sanne for deg:

  • Du ble som liten distrahert av din mor og far med mat eller godteri når du maset eller på en annen måter søkte oppmerksomhet. Dette vil si at vi nå i dag når vi er på jobb eller andre sosiale settinger hvor vi konstant blir utsatt for samtaler og situasjoner hvor vi ikke når helt frem med det vi tenker, mener og skal si fra hjertet – trigger en trosoppfatning fra barndommen som beskyttet oss (der og da). En trosoppfatning om at hvis jeg trekker meg litt tilbake så kan jeg få tilfredsstillelse på en annen måte: Du får søtsug/sult.
  • Igjen det vi kaller «stress» på jobb handler om at vi ikke validerer våre egne følelser. Du har egentlig ikke lyst til å jobbe så mye som du gjør. Du har egentlig ikke lyst til å jobbe bare for «å klare deg og få hjulene til å gå rundt», og når dagen er endt og pengene er tjent «da fortjener du en god middag/dessert» Eller til helgen: Da skal jeg kose meg, nå som jeg har stått på så hardt på jobb hele uken. Grunnen til at vi ikke validerer våre ekte følelser handler om at andre mennesker tidligere i livet (når du ikke var myndig og avhengig av andre), ikke har validert dine følelser. Du har derfor lært å gå på akkord med deg selv, fordi det er det beste for deg slik at du kan overleve, les: «Bite det i deg».
  • Du har traumer, små eller store fra barndommen som du ikke har anerkjent.

Som du kan lese så handler det ikke om at du er tykk fordi din mor og far er tykke, fordi dem har dårlige matvaner, gener eller at du er svak. Hvis du er tykk og din mor og far også er tykk, handler det om at foreldrene dine har overført sine trosoppfatninger til deg. For meg nå er det en lek å spise det som er bra for kropppen min. Jeg har gått i fra å ha søtsug hver dag gjennom de fleste timene av dagen, til å ha søtsug en sjelden gang, da spiser jeg sukker, men i små mengder. Ikke fordi jeg nekter meg å spise så mye sukker jeg vil, men fordi jeg rett og slett ikke har lyst på mer!

Så nøst litt i dette med deg selv: Hvorfor tror kroppen min at den må beskytte seg? ……… Godt nyttår <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *