Operasjon av hemoroider etter fødsel – Skrekk og gru?! Her finner du svar på alt du lurer på.

En fødsel KAN være hard for kvinnekroppen.

I følge Apotek 1 etter et lite googlesøk hevder de at så mange som 1 av 3 voksne har hemoroider. Så er ganske vanlig problem med andre ord. Jeg tok steget med operasjon for å bedre situasjonen og vil dele med deg alt jeg skulle ønske jeg visste på forhånd og for tiden etter operasjon.

I dette innlegget svarer jeg på:

 • Hvor ille «må det være» før du begynner å tenke operasjon?
 • Hvor lang tid tok det fra henvendelse til fastlege, til konsultasjon, til operasjon
 • Beskrivelse av selve operasjonsdagen
 • Hva slags hjelp får du på sykehuset
 • Var det vondt når jeg våknet opp på post-op?
 • Var det vondt noen timer etterpå?
 • Var det vondt dagen etter?
 • KRISEN MED FORSTOPPELSE!
 • Hva slags avføringsmidler brukte jeg, og hva anbefaler jeg?
 • Hvor lenge var det vondt?
 • Hva sykehuset anbefalte som ikke var nødvendig og hvor lenge må du være sykmeldt?
 • Hva med resultatet?
 • Konklusjon og gjør dette om du skal operere deg også

Hvor ille? Så jeg fikk etter fødsel hva man klassifiserer som grad 3 hemoroider. Det kom først ganske akutt etter fødsel, trakk seg tilbake litt og så kom de tilbake mer og mer. Grad 3 for meg innebar at jeg hadde innvendige hemoroider i endetarmen som kom ut ved f.eks fysisk aktivitet. Som fitness instruktør og yogalærer så synes jeg dette var for plagsomt og irriterende, jeg måtte gjøre noe med det. Jeg er også utdannet sykepleier og har sett mange tilfeller av hemoroider, endetarmsprolaps med mer og visste at jeg kom til å angre hvis jeg ikke gjorde noe med det nå siden jeg enda er ganske ung (snart 40!).

Hvor lang tid? Jeg sendte en e-lenke til min fastlege som umiddelbart henviste meg til sykehuset for en vurdering. Det tok ca. 4 måneder. Akkurat på dagen for konsultasjon av overlegen så hadde jeg en «bra dag», dvs. de gjemte seg svært godt (haha!) og legen kunne bare observere en liten like innenfor anus klokka 12.00. Realiteten var jo en helt annen, men det var vanskelig å observere godt skjønte jeg, men hun stolte på hva jeg sa, når jeg beskrev hvordan jeg opplevde det og satte meg opp til venteliste på operasjon. Jeg hadde på dette tidspunktet ikke bestemt meg for om jeg ville gjennomføre operasjon eller ikke, siden jeg forestilte meg at dette KOM TIL Å GJØRE VELDIG VONDT, men jeg var jo plaget og ingen stikkpiller eller kremer fungerte for meg.

Beskrivelse av selve operasjonsdagen. Det gikk så 5 måneder til og jeg ble kalt inn til operasjon. Jeg hadde nettopp hatt en «dårlig periode» hvor jeg var ganske plaget med at de kom ut i ubeleilige situasjoner, så jeg sa til samboeren min . Jeg MÅ bare gjøre det. Så 1,5 måned senere dro jeg til sykehuset kl. 06.15 med buss for å rekke være der til 07.15. Jeg fikk en seng og tilbud om hjelp til klyx, noe jeg sa jeg fikser selv 😉 Satte så 2 klyx og la meg for å vente. Fikk beskjed om at det kunne ta noen timer, men klokka 09.30 kom sykepleieren å sa jeg var neste. Rullet inn på operasjonsstuen og fikk venekateter og noen medisiner for å sove, våknet opp ganske fin form visstnok 25 minutter senere, selve operasjonen tok bare 15 minutter. Jeg hadde ingen smerter.

Hvor vondt? Ingen smerter når jeg våknet opp som sagt, men som kirurgen sa: Du har fått lokalbedøvelse, så du vil ikke kjenne noe på noen timer. Det var likevel er veldig sterk følelse av at noe heftig hadde skjedd og jeg gikk forsiktig. Etter en time kom samboer og hentet meg og selvfølgelig måtte jeg kjøpe inn avføringsmidler, noe sykepleieren også gav meg et skriv om og fortalte, og jeg visste fra før. Men her må du følge med, for hvis du gjør som jeg gjorde, så forbered deg på et smertehelvete uten like. Mer om det litt lenger ned. Sykehusets anbefalinger er fiber som Vi-Siblin for å holde magen i gang og lactulose for å holde avføringen myk, ganske standard behandling i helsevesenet. Jeg hadde i tillegg kjøpt inn laxoberaldråper som jeg tenkte også var nødvendig. Jeg hadde fått morfin på sykehuset og tok så en oxynorm på vei hjem, litt forebyggende for smertene som kom til å oppstå når lokalbedøvelsen gikk ut. Det gikk noen timer og jeg fikk egentlig ikke så veldig vondt, var overraskende glad for det selvfølgelig. Gikk ikke noe mer på do denne dagen etter klyx, men tok Visiblin x 2 på ettermiddag/kveld, samt 10 dråper med laxoberaldråper. Bare sårhet da jeg skulle legge meg om kvelden, ikke særlig smerter.

SÅH – dagen etter. Jeg visste jo at det var når jeg skulle gå på do at virkelig de store smertene kunne komme, så jeg tok paralgin forte med en gang jeg stod opp, med tanke på at jeg snart skulle på do. Men – Det skjedde ikke. jeg hadde fremdeles ikke noe særlig vondt og var veldig glad for det, men begynte å bli litt bekymret for at jeg ikke fikk gått på do – For det aller verste som kan skje etter en sånn operasjon er jo å bli forstoppet. Jeg tok 10 laxoberaldråper til og 15 ml lactulose. Timene gikk og jeg fikk ikke gått på do. Jeg forsøkte, men kunne jo ikke «trykke» så mye, for jeg merket at med en gang jeg gjorde det, så kom det mer blod. Men jeg begynte å få masse luft i magen, det var ganske ubehagelig, og jeg tåler nok dårlig lactulose, for det var etter den det ble ille. Det var ubehagelig å slippe luft, og jeg ville ikke trykke her heller, så på kveldstid dagen etter operasjon så lå jeg med veldig rumlende mage. Fremdeles ikke særlige smerter.

KRISEN MED FORSTOPPELSE! Sovner og våkner dagen etter og kjenner at nå er det snart på tide å gå på do. Jeg er ganske redd fordi jeg vet at jeg ikke var på do i går, men en trøstende tanke var at siden jeg hadde tømt tarmen helt på operasjonsdagen så var det kanskje ikke så mye som trengte ut. Der tok jeg feil! Jeg hadde igjen tatt paralgin forte på morgen forebyggende og under frokosten satt jeg normalt å snakket med samboer og besøk vi hadde av hans bror. Så kjente jeg det trykket på mer og mer, og jeg fikk akutt vondt i magen og måtte løpe på do. Satte meg ned og til min store bekymring så begynte jeg å kjenne helt intense smerter der bak. Og blodet rant. Hvis du er sensitiv, så er du advart mot å lese videre nå. Jeg skjønte at jeg var forstoppet, men det var helt intenst hvor mye det trykket på av seg selv og jeg satt å holdt hende i toalettsetet og gråt. Jeg klarte ikke få det ut, fordi det var så vondt, jeg følte jeg skulle besvime. Og jeg svettet. Svetten rant og jeg skalv og gråt og skrek. Samboeren min tok med seg ungene og besøk ut fordi jeg hylte så høyt i gråt at det hørtes ut som mord inne på badet. Jeg skriver ikke dette for å skremme deg, men fordi DET FINNES EN MÅTE Å UNNGÅ DETTE på. Etter 20-30 minutter hadde jeg klart å gå på do, men lå i fosterstilling og gråt og gråt og gråt og skalv. Fikk hjelp i dusjen av samboeren min som hjalp meg siden det var vondt å stå så jeg fikk dusjet meg bak og av all svetten. Jeg tok mer smertestillende, men det hjalp lite. For nå hadde laxoberaldråpene og laculosen virkelig begynt å fungere og jeg gikk vel totalt på do 6-7 ganger denne dagen, etter hvert med svært løs avføring, men det var like vondt hele tiden. Faktisk så vondt at jeg ringte legevakten (siden det var lørdag), jeg var ganske ute av meg pga. smertene. Men fikk jo selvfølgelig beskjed om å vente og se det an…

Hvilke avføringsmilder bør du bruke? Det som gjør vondt etter en sånn operasjon er å gå på do, og hvis det ligger avføring nederst i tarmen rundt operasjonssåret og det er derfor helt essensielt at du finner ut hva som fungerer for et godt avføringsmønster FØR operasjonen. Min redning? Jeg ringte en gammel hjelpepleier som hadde fortalt meg at hun hadde hatt samme operasjon for mange år siden. Jeg forklarte hva som hadde skjedd og hun gav meg det beste rådet jeg kunne fått. Jeg måtte ta flytende parafin. Flytende parafin legger seg som et oljelag rundt avføringen og gir IKKE luftsmerter som lactulose kan gjør, eller dryppende avføring, som du absolutt vil unngå for å ikke ha smerter, som du kan få av laxoberaldråper. Du får ikke dette tipset på sykehuset. Jeg startet 3 dager etter operasjon med 10 ml før måltid x 1/dag og det skulle vise seg å være helt riktig dose for meg. Dette kan du finne ut av før operasjon! Faktisk vil jeg anbefale deg å starte 3 dager før din operasjon med å ta flytende parafin og finne din dose, og at du allrede før operasjon har ting på gli – MEN VÆR VELDIG OBS – Tar du opiater så vil du trenge større dose. For meg var denne doseringen riktig: Med opiater (Oxynorm/paralgin forte) 10 ml per dag. Uten opiater 5 ml/dag.

Dagene som fulgte. Jeg sluttet helt med å ta Visiblin, lactulose og laxoberaldråper, faktisk trengte jeg ingen av disse da jeg tok flytende parafin, kanskje ikke du trenger heller. Jeg hadde fremdeles veldig vondt ved hvert dobesøk, men etter noen timer (ca 2-3) så gjorde det nesten ikke vondt. Jeg gikk på do på morgen og en gang på formiddagen, og etter noen timer da så hadde jeg ofte ikke smerter i det heletatt!

Hvor lenge var det vondt, og hvor lenge sykmeldt? Det var vondt å gå på do i ca 5 uker etter operasjonen, men dette er jo svært individuelt og at jeg ble forstoppet 2 dager etterpå tror jeg gjorde ting mye verre for meg. Jeg dusjet meg alltid etter dobesøk, brukte ikke papir. Brukte også inotyol krem for å smøre rundt sår utvendig. Oppsummert så var jeg ganske hemmet på dagtid, og veldig fungerende på kveldstid. Du kan regne med å kunne være tilbake i kveldsarbeid etter en uke, og dagarbeid etter 2-3 uker hvis din kropp er noe lik som min!

Hva sykehuset anbefalte som ikke var til hjelp. Jeg fikk store sprøyter på resept zylocain bedøvende gele, som jeg kunne smøre rundt endetarmen før dobesøk. Jeg forsøkte dette 5-6 ganger/dager, men har etter min mening 0% smertelindrende effekt, for såret mitt var innvendig, og du kan ikke stappe sprøyten inn og den bedøvende effekten er etter min mening, svært liten eller ikke tilstede. Jeg spurte kirurgen spesifikt og jeg kunne bruke xylocain innvendig med sprøyte, men fikk klart nei at jeg ikke måtte gjøre noe for å trigge såret. Jeg spurte også og jeg kunne skylle med saltvann for å fjerne rester av avføring som lå og irriterte operasjonssåret nederst, men i følge han var det ikke et bra alternativ. Det var egentlig ikke noe jeg kunne gjøre for å lindre smerten bortsett fra å ta det med ro, få orden på mage og avføringsmønster og spise smertestillende på morgen. Jeg sluttet på smertestillende etter ca 7 dager. og som nevnt tidligere – Ingen av avføringsmidlene jeg fikk anbefalt gjorde mer nytte enn problem, kun flytende parafin fungerte på en bra måte.

Resultatet – var det verdt det?

Ja, det var verdt det. Og hvis jeg hadde lest dette blogg innlegget om noen andre hadde skrevet og fortalt hva jeg forteller deg her så tror jeg hele opplevelsen kunne vært mye mindre smertefull. Dette fordi, om man blir forstoppet og avføring presser hardt i nylige operasjonssår, tror jeg gjør tilhelingsprosessen lengre. Men det var verdt det, fordi jeg er slipper å gå å dytte inn hemoroider hver gang jeg er på do, og jeg kan gå på do uten at det blir avføring på trusa eller lignede fordi dem stikker seg ut. Og jeg kan ta dype knebøy 😉

Konklusjon og GJØR DETTE

 • Kjøp inn flytende parafin før operasjon, og start med å ta 5- 10 ml minimum 2 dager før operasjonsdagen.
 • Hvis 5 ml gir normalt myk og lett passasje av avføring før operasjon så øk dosen om du tar smertestillende opiater
 • Det er lov å spørre fastlegen din om å få en beroligende eller to (som vival) til å ta dagen etter når du skal gå på do, det kan hjelpe deg å slappe av for å få gått på do. Ganske legitim grunn for å ta denne typen medisin spør du meg.
 • Sørg for at du alltid er i nærheten av en do med mulighet for dusj første 1-2 uke på dagtid
 • Fokuser på resultatet når smerten er som verst, alt er midlertidig og det går over.

Håper dette var til hjelp for deg!

Hilsen Ragnhild 😍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *