Høyt blodtrykk/hypertensjon

Nhi.no skriver: «Årsakene til høyt blodtrykk er ikke sikkert kjent. Mer enn 90% av alle som undersøkes for høyt blodtrykk, har ikke noen sikker påvisbar årsak».

Jeg sier at i medisinsk praksis, er det for lite fokus på årsak bak livsstil, nemlig våre følelser. Her er den psykosomatiske årsaken til høyt blodtrykk:

Du står på for andre, for mye. For venner, familie eller jobben din, og likevel sitter du selv tilbake med følelsen av at noe mangler, du er ikke tilfredsstilt i deg selv. Innflytelsesrike mennesker i livet ditt har ikke anerkjent den faktiske innsatsen du har lagt i ting, noe som kan ha resultert i at du hele tiden står på og jobber hardere, og gjerne på nye måter.

Du arbeider for å nå mål og oppnå suksess, fordi du håper og tror at det skal gi deg den kjærligheten og anerkjennelsen du innerst inne søker etter. Dette gjør at du legger veldig stort press på deg selv, gjerne for å bli enda bedre enn før, noe som kan bli en ond sirkel hvor livet kun består av arbeid, oppnå resultater og være god for andre.

Du kan oppleve angst eller noe grad av panikkfølelse om du ikke oppnår det du har bestemt deg for eller ikke klarer å leve opp til andre forventninger. Dette kommer av at kjærlighet var betinget i barndommen din fra dine omsorgpersoner: Når du var flink fikk du ros, det holdt aldri å bare være deg. Du kan ha opplevd at når du har «feilet» tidligere i livet å bli avvist, og derfor har du en frykt for at det skal skje igjen.

Du kan ha ett undertrykt sinne som kan komme til overflaten hvis du føler deg kontrollert av andre mennesker. Du er egentlig veldig sensitiv, men liker ikke å være sårbar ovenfor andre. Du føler emosjonene i «hjerterota», men har lært deg mange overlevelsesteknikker for å unngå kritikk og press fra andre. Du kan sitte med følelsen av at du «burde vært bedre» enn det du er nå, noe som igjen trigger deg i å jobbe hardere. Du kan ha underbevisste tanker som: «Den jeg er vil aldri bli helt bra nok for andre» såfremt jeg ikke oppnår massiv suksess som jeg tror andre forventer av meg.

Du kan ha hatt følelsen av å ikke være i kontroll over ditt eget liv og at ting «skjer med deg», uten at du selv kan kontrollere situasjoner. Som ett resultat av at du har fått mye kritikk tidligere, kan du ha adaptert en forsvarende holdning (du setter opp en vegg mot folk, tar ting personlig).

Noen kan også oppleve å ha angst i forhold til andre mennesker eller spesifikke situasjoner hvor du kan bli utfordret på din integritet og respekt. Dette stresser kroppen og blodtrykket øker.

Nøkkelpoeng: Du kan bære på undertrykt sinne og frustrasjon, fordi du har ikke med deg hjertet i det harde arbeidet. Du ubevisst føler deg presset til å prestere, og du gjør det du gjør mer utfra andres forventninger enn dine egne.

Nøkkelpoenger å tenke over:

  • Hvem er det du føler at presser deg? Og hvordan får det meg til å føle meg?
  • Hvis jeg feiler på en oppgave eller i å nå ett mål, hvordan får det meg til å føle meg?
  • Hva er fordelen med å arbeide hardt og gjøre ting raskt? Hva ville skjedd hvis du roet ned?
  • Se på traumer (små og store) som gir deg følelsen av at du er i fare
  • Føler du det er vanskelig å si hvordan du egentlig har det innerst inne?
  • Hvis du er den som skal være familiens overhode, hva hadde skjedd hvis du hadde roet ned og ikke arbeidet så hardt/stått på for andre?

Som med alle hjerte og blodrelaterte lidelser: Du kan ha fordel av å roe ned, lytte mer til hjertet ditt og kroppen din når den er sliten. Husk at du er akkurat like verdifull selv om du ikke arbeider så hardt eller står på i overkant mye for andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *